Het verhaal achter het Franciscus Hospice en de prachtige verbouwing

“De kracht van deze locatie is het water en de schitterende tuin.”

Bouwconsultant Henk Hermens (62 jaar) uit Tungelroy is via een kennis bij het Franciscus Hospice terecht gekomen. “We zitten beide in het bestuur van de MFA, de multifunctionele accommodatie Kimpeveld in Tungelroy. Dan heb je korte lijntjes”, lacht hij. “Ik werd gepolst in 2012. Of ik een plan wilde maken voor de tweede verbouwing en uitbreiding  van het hospice?” 

Het resultaat ruim tien jaar verder. We zitten in de multifunctionele, lichte stilteruimte van het vrijstaande paviljoen. De raampartij heeft uitzicht op de vijver. De hoge bomen rondom weerspiegelen in het water. “De kracht van deze locatie”, zegt Henk, “is het water en de schitterende tuin. Die kracht wilden we ten volle benutten.”

Het Franciscushospice is in 2003 in het gebouw aan de Doolhofstraat in Weert gekomen. Daarvoor is de monumentale woning uit 1926  ingrijpend verbouwd en gereed gemaakt voor de bewoners. Maar na een aantal jaren merkte men, dat de bewoners meer behoefte hadden aan rust en privacy. Er was slechts één gezamenlijke badkamer en toilet voor alle bewoners. Er was extra ruimte nodig voor verzorgingsmiddelen en er was behoefte aan een stilteruimte waar familie en vrienden bij elkaar konden komen. Met het programma van eisen van het bestuur van de Stichting Eerbied voor het Leven die het hospice beheert, ging Henk Hermens geheel belangeloos aan de slag.

Hoe ging je te werk?

“Het bestemmingsplan moest worden gewijzigd, er moest een omgevingsvergunning komen, er werd een archeologisch onderzoek verricht. Ook wilden we rekening houden met de vele bijzondere bomen op het terrein. Het oude gebouw heeft veel trappen en gangen. Dat is niet erg praktisch. We wilden de plattegrond en de indeling zo optimaal mogelijk maken. Je moet bijvoorbeeld makkelijk met een rolstoel kunnen manoeuvreren. Daarom is er een nieuw paviljoen aangebouwd met de fundering op stalen buispalen om de wortelstelsels van de bomen zo min mogelijk te beschadigen. Alle kamers hebben direct contact met de tuin en hebben een eigen badruimte. Er kwam een luxe badkamer met een therapie bad voor ontspanning.

De link van het oorspronkelijke gebouw naar het nieuwe paviljoen is een glazen verbindingsstuk. De straatzijde is geslotener met een natuurstenen gevel. De tuinzijde is licht. De serre ligt aan de tuinzijde. Door de gevel van glas, lijkt het alsof je in de tuin zit. Dat gevoel wordt extra  versterkt door de fotowand met een bos tafereel. Buiten is binnen en binnen is buiten.

We hebben gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen met een warme uitstraling. De voorbereidingen en de bouwtijd  hebben in totaal twee jaar geduurd.

De multifunctionele stilteruimte Vijverzicht voor familie en betrokkenen is later gerealiseerd,  in 2017.

Dankzij de vele donaties hebben we deze aanpassingen in het huis kunnen doen. Dat is heel bijzonder. De mensen zien dat hier goed werk wordt verricht en willen daaraan bijdragen. Wat mijzelf betreft, ik vind het fijn om iets voor de medemens te kunnen doen.”

Heb je een persoonlijke band met het hospice?

“Mijn moeder heeft hier gelegen en later ook mijn schoonvader. En enkele van mijn ooms en tantes. Ik weet dat het hospice voor veel mensen een drempel heeft. Het is je laatste thuis op deze aarde. Je realiseert je dat het einde heel dichtbij is. Vaak is het – bij wijze van spreken – vechten tot aan de deur. Totdat je de situatie onderkent en kunt berusten in wat je niet kunt veranderen. Als je niet weet hoe het er hieraan toe gaat is de drempel hoog. Als ik zover ben, dan kan je nergens beter zijn dan hier”, zegt Henk.

Hoe zijn de reacties op het gebouw?

“Ik hoor dat mensen zich prettig voelen in het huis.  De rust, de groene omgeving, de vogeltjes en het water hebben veel effect. De positieve waardering van de bewoners en de mensen die hier werken, dat doet me wel wat”, zegt Henk bescheiden.

“We hebben een prettige club, er zijn onderling geen drempels, er wordt ook gelachen en flauwekul gemaakt. Je moet met allerlei verschillende mensen zijn om zoiets te kunnen bereiken. Ik heb bewondering voor de mensen die aan bed werken. En ik ben trots op alles wat met z’n allen hebben neergezet.”

Tekst: Riya Geboers

Recente berichten

7 mei 2024

Zes jonge waterhoentjes in de tuin van het Franciscus Hospice

De tuin van het Franciscus Hospice heeft onlangs zes schattige...
29 april 2024

Teams van de Wieërter Kwis schenken mooie bedragen aan het Franciscus Hospice

De recente editie van de Wieërter Kwis heeft niet alleen...
4 maart 2024

Een hartverwarmende Herdenkingsdienst op 28 februari 2024

Op 28 februari jongstleden vond de 56e herdenkingsbijeenkomst plaats, waar...