Vrijwilligers

De Kracht van Vrijwilligers in Ons Hospice

Onmisbare vrijwilligers

In het middelpunt van ons Hospice schitteren de onmisbare vrijwilligers: toegewijd, actief en enthousiast. Met hun inzet en energie maken zij van ons Hospice een warm thuis.

Met een team van ongeveer 75 vrijwilligers zijn wij een diverse groep. Of je nu met pensioen bent, een student of iemand die graag een helpende hand biedt, wij verwelkomen nieuwe vrijwilligers met open armen. Samen willen we uw wensen, mogelijkheden en verwachtingen verkennen, want in onze diversiteit schuilt onze kracht.

Er zijn verschillende manieren waarop u als vrijwilliger een bijdrage kunt leveren aan ons hospice.

Vertrouwde Nabijheid

Vrijwilligers voor directe zorg

De vrijwilligers voor directe zorg vormen een waardevol onderdeel van ons zorgteam.  Ze dragen bij aan een sfeer van zorgzaamheid en nabijheid, en bieden onschatbare ondersteuning aan bewoners en hun naasten. Van dagelijkse zorgtaken tot serveren van ontbijtjes, verkwikkende wandelingen en een luisterend oor – zij zijn er wanneer het ertoe doet. Hun aanwezigheid, in alle gepaste aandacht en nabijheid, is van onschatbare waarde. Licht huishoudelijke taken zijn voor hen net zo vanzelfsprekend als binnen een normaal huishouden.

De zorgvrijwilligers worden ingepland in een flexibel rooster met verschillende diensten gedurende de dag. Nachtzorg wordt opgeroepen indien nodig. Ons Franciscus Hospice biedt uitgebreide scholing en begeleiding om vrijwilligers te ondersteunen in hun belangrijke rol.

Liefde op het Menu

Kookvrijwilligers

Elke dag worden er verse maaltijden bereid, verzorgt door onze kookvrijwilligers. Hun passie voor koken gaat verder dan het bereiden van voedsel. Het voedt de harten van onze bewoners. Zoals Riet, een van onze kookvrijwilligers, treffend verwoordt: “Een compliment over het eten, ook al is het maar een enkel hapje, geeft me een goed gevoel en het kan herinneringen oproepen die kostbaar zijn.”

Natuurlijke Troost

Tuinvrijwilligers

Onze tuinvrijwilligers koesteren de prachtige omgeving van onze tuin. Met passie en inzet zorgen zij voor een rustgevende omgeving. Ze zijn er ook voor de bewoner en diens naasten. Jac, een van onze tuinvrijwilligers legt uit; “Zodra een bewoner een kijkje komt nemen, laat ik meteen de schoffel uit mijn handen vallen, voor een praatje of nabijheid te bieden indien gewenst”.  

Achter de Schermen van Comfort

Technische vrijwilligers

Onze technische vrijwilligers zorgen voor het technisch onderhoud en klussen in en om het Hospice. Ton, een van hen, vertelt over hun aandeel: “Onze inzet helpt kosten te besparen, terwijl we tegelijkertijd een veilige en functionele omgeving behouden.”

Onze stille Krachten

Ondersteunende vrijwilligers

In de schaduw van deze inzet staan de ondersteunende vrijwilligers, die elk hun eigen rol spelen in het creëren van een harmonieuze omgeving. Bijvoorbeeld door het doen van de administratie, het verzorgen van de bloemen, een massage geven of het doen van een boodschap.

Wat dit vrijwilligerswerkvoor de vrijwilliger betekent

Werken in het hospice betekent werken vanuit mijn hart. De samenhorigheid, het gezamenlijk inzetten voor de anderen, creëert een prachtige sfeer. We horen veel verhalen, en de bewoners vertrouwen ons. Alles draait hier om de bewoners. We streven ernaar om het voor hen zo aangenaam mogelijk te maken. Als je ziek bent, niet meer beter wordt en thuis niet de zorg kunt krijgen die nodig is, dan kun je in het hospice terecht. Je geliefden, je familie, je kinderen kunnen dag en nacht bij je zijn. Hier is rust en acceptatie. Je leeft hier voluit, omdat je weet dat je rustig kunt sterven.

- Riet

Mensen schrikken vaak als ze horen dat ik vrijwilligerswerk doe in het hospice, vanwege de associatie met de ‘dood’. Maar ik zie het anders. Iemand is ziek en kan niet meer beter worden. Dat is een gegeven. Thuis is de partner druk met de zorg voor de zieke: bezoek ontvangen, het huis netjes houden, goed eten op tafel zetten. In het Hospice nemen we de fysieke belasting weg. Dit geeft de partner tijd en energie voor andere dingen die thuis ondergesneeuwd zouden raken. Hier kun je in alle rust met je naasten samen gesprekken voeren, die je thuis misschien niet zou hebben. Wat wij in het Hospice doen, is de familie en naasten zorg uit handen nemen.

- Ton